A retired couple were downsizing and asked us to redesign their rear garden, which was very overgrown and totally unsuitable. They wanted to retain the mature planting on the boundary to maintain privacy and required comfortable paved areas that could be used to make the most of the sun at different times of day and for entertaining family and friends. A raised paved area had already been installed with the conservatory.

Here are a few photos taken before we started work.



We created a series of overlapping circles that linked the different areas of the awkwardly shaped garden and used tumbled Indian sandstone slabs and setts for the paths and the two patios. The setts were also used to edge the gravel areas.



A small, curving lawn helped to lead the eye down the garden with narrow, but lush planting areas around the garden allowing the clients to enjoy some of their favourite plants.



Oak pillars edge one patio and lead to the arch in front of the shed. An Oak and stone bench curves around part of the main patio which in turn is framed by a Hornbeam hedge that helps screen the garage.


The oak pillars have prompted the clients to call their garden ‘Woodhenge’.